Keresés

Izületek

LinkajánlásEmberi testEmberi testemberitest.lap.hu/9-99hu14927997962005-11-09 13:19:382017-04-21 20:36:36SensoSensoCentral Médiacsoport Zrt.centralmediacsoport@centralmediacsoport.hu2005

Meghatározás

Az izületek ízfelszínekből, izületi tokból, a fej és a vápa közti izületi résből, és még a szükségleteknek megfelelő különleges berendezésekből (erősítő szalagok, porckorongok, gátlóberendezések, tömlők) tevődnek össze. Egy izület legalább két csontdarabból áll. Az izületi felszíneket leggyakrabban hyalinporc (üvegporc), alatta rostosporc vagy kötőszövetbe ágyazott porclerakódások (elporcosodott kötőszövet) borítják. A porcogó szorosan összenőtt a csonttal, felszíne sima és fénylő. A porcréteg változó vastagságú, átlagosan 2-5 mm. Extrém vastagságú, mintegy 6 mm a patellán. Két csontvégből felépülő izületben az elmozdulást végző darabot mozgótagnak, a relatíve nyugalomban lévőt nyugvótagnak nevezzük. A csontoknak és az ízületeknek nincs önálló vérkeringésük, ellátásuk az izmokon keresztül történik.

Szponzorált hirdetések

Foglalj Orvost

Hirdetés

Ön azt választotta, hogy az alábbi linkhez hibajelzést küld a lap.hu oldal szerkesztőjének. Kérjük, írja meg a szerkesztőnek a megjegyzés mezőbe, hogy miért találja a lenti linket hibásnak, illetve adja meg e-mail címét, hogy az észrevételére reagálhassunk!

Hibás link:
Hibás URL:
Hibás link doboza:Izületek
Név:
 
E-mail cím:
 
Megjegyzés:
Biztonsági kód:
 
Mégsem Elküldés